Augustus vorig jaar verhuisden we naar onze droomwoning met een heus circulair watersysteem, waarmee we naar verwachting 90% van ons drinkwatergebruik zouden besparen. Inmiddels zijn we alweer een jaar verder en kunnen we stellen dat we zeer tevreden zijn! We hebben afgelopen jaar vier keer door Vitens een waterkwaliteitsmeting uit laten voeren. Deze meting is uitgevoerd op door het systeem gezuiverde regenwater, dat wij gebruiken als zogenaamd hygiënisch water: voor douche, bad, fonteinen, wastafels en buitenkraan. De resultaten zijn (voor ons) boven verwachting! Dit artikel geeft een overzicht van de verschillende kwaliteitsmetingen en de resultaten.
Drinkwaternorm
De waterkwaliteit van het gezuiverde regenwater is getest op verschillende parameters en vergeleken met de in Nederland geldende drinkwaternormen. De monsters zijn in het laboratorium van Vitens getest op 9 anorganische parameters, 6 metaalparameters en 4 microbiologische parameters. Deze parameters uit de drinkwaternormering zijn relevant voor gezuiverd regenwater.
In alle gevallen voldoet het gezuiverde regenwater aan de drinkwaternorm. Slechts bij 2 metingen wijkt de norm op 1 parameter licht af:
- meting 1: de kleurintensiteit. Dit is waarschijnlijk het gevolg van het opstarten van het systeem en het feit dat we een wijk in aanbouw zijn (veel zand en organische stof). Dit is eigenlijk alleen een visuele afwijking. Bij de drie opvolgende metingen later in het jaar was deze afwijking overigens niet meer te zien.
- meting 3: ammonium. Oorzaak hiervoor kan zijn dat er tijdelijk iets meer organische stof in het water zat.
De overige parameters liggen doorgaans ver onder de drinkwaternorm. Opvallende parameters (met name de laatste twee metingen) zijn:
- de lage pH van minder dan 7,3 bij een norm van 7 < pH < 9,5
- het lage elektrisch geleidingsvermogen < 7 bij een norm van < 125
- de enorm lage hoeveelheid kalk (ca. 10 mg/l) (geen norm voor)
De ‘opstartperiode’ van het systeem systeem kwam in de eerste metingen sterk naar voren. Zo zie je de eerste metingen meer uitloging van kalk en magnesium uit de betonnen tank en is de kleurintensiteit nog hoog. Binnen enkele maanden zagen we deze waarden dalen.
Vergelijk drinkwater uit de kraan
Naast het voldoen aan de norm, vinden wij het tevens interessant wat de waterkwaliteit is vergeleken met het drinkwater wat wij uit de kraan krijgen. In de basis hebben wij de waterkwaliteit vergeleken met meetgegevens van het zuiveringsstation De Steeg (Oasen), waar ‘ons’ drinkwater vandaan komt.
Echter zit er nog meer dan 25km waterleiding tussen dat zuiveringsstation en onze kraan. Om die reden hebben we bij meting 3 ook een monster genomen van het drinkwater uit de kraan. De meting van het gezuiverde regenwater komt grotendeels overeen met de kwaliteit van het drinkwater. Op verschillende parameters scoort het gezuiverde regenwater zelfs beter dan drinkwater!
PFAS meting
De laatste tijd is er veel te doen over PFAS en de aanwezigheid in regenwater en voedselproducten. Omdat wij regenwater als hygiënisch water gebruiken, wilden we graag weten of én zo ja hoeveel PFAS er in het gezuiverde water zitten. Samen met MijnWaterFabriek hebben we daarom een aanvullende meting laten doen op de aanwezigheid van PFAS in ons regenwater én drinkwater uit de kraan.
De hoeveelheid PFAS is vergeleken met 2 normen. Tot 2026 is de wettelijke norm voor een antropogene stof 1 µg/l. Vanaf 2026 is PFAS opgenomen in de Europese richtlijn drinkwater. Er gaat dan een norm gelden op de SOM van 20 verschillende PFAS-componenten van 100 ng/l (Som PFAS (DWR 2022)). Vanuit de EFSA is er een norm van 4,4 ng PEQ /l. In deze som worden de individuele PFAS-componenten omgerekend naar een PFOA-equivalent (op basis van de toxiciteit t.o.v. PFOA). Deze 4,4 ng PEQ /l staat op dit moment nog nergens beschreven als eis op drinkwater. Wel is het RIVM zich aan het beraden of deze 4,4 ng PEQ /l ook gaat gelden voor drinkwater in Nederland. Om die reden is de hoeveelheid ook met deze norm vergeleken.
Zie voor meer informatie: https://www.rivm.nl/pfas/drinkwater
In beide gevallen valt de hoeveelheid PFAS binnen de normering, voor zowel drinkwater als het gezuiverde regenwater. Het is een wens om, indien er budget beschikbaar is, het ongezuiverde regenwater te meten op PFAS. Dan zien we ook wat de zuivering voor effect hierop heeft.