Op donderdag 21 december 2023 heeft gedeputeerde Jeannette Baljeu van de provincie Zuid-Holland een bezoek gebracht aan onze pilotwoning in het kader van het ‘werkbezoek Circulaire Watersystemen’, in de gemeente Alphen aan den Rijn. Bij dit werkbezoek waren ook bestuurslid Bas Knapp van het Hoogheemraadschap van Rijnland en wethouder Relus Breeuwsma van de gemeente Alphen aan den Rijn aanwezig.
Het werkbezoek begon in het Stadhuis van Alphen aan den Rijn, waar Ron Kervezee (gemeente Alphen aan den Rijn) en ik (Mark Rotteveel) een presentatie gaven over de ontwikkelingen rondom circulaire watersystemen in de gemeente en specifiek over onze woning (pilot Circulair Water Particuliere Woning). De provincie, gemeente en Rijnland hebben een belangrijke bijdrage geleverd om dit project mogelijk te maken.
Na een bezoek aan het Stadhuisplein, waar innovatieve vergroening is toegepast en een grootschalige ondergrondse waterbuffer gerealiseerd wordt, ging de delegatie naar onze pilotwoning in Boskoop. Daar gaven Johan Bel van MijnWaterFabriek en ik een toelichting op het systeem, de werking en de monitoring. Vanzelfsprekend was het erg leuk om te kunnen vertellen dat de resultaten van de eerste watermeting zo positief zijn uitgevallen en dat wij zelfs schoner drinkwater hebben dan de norm, zie hiervoor mijn vorige artikel.
De basisgedachte was eensgezind: we moeten grote stappen maken in onze drinkwatervoorziening en klimaatadaptatie. De urgentie daarvoor is hoog.
Er kwamen daarbij interessante gesprekken op gang waarbij de uitdaging van verschillende kanten belicht werd:
– Hoe toepasbaar is dit in nieuwbouw, maar zeker ook in bestaande bouw?
– Moeten we overal streven naar een drinkwaterbesparing van 90% of is 40% ook al voldoende én kosten-baten gezien interessanter?
– Is een dergelijk systeem opschaalbaar naar wijkniveau?
– Hoe kan de implementatie van dergelijke systemen (variërend van lage naar hoge ambitie) gestimuleerd en/of verplicht gesteld worden in bijvoorbeeld omgevingsvergunningen en/of het bouwbesluit?
– Hoe gaan we om met verantwoordelijkheden en drinkwaterveiligheid?
– Wat is de motivatie voor drinkwaterbedrijven om hier wel of niet mee aan de slag te gaan?
Allemaal goede vragen waarvan een groot deel van de antwoorden al bekend is in andere landen, waaronder bij onze zuiderburen. In België hebben ze al meerdere jaren ervaring met regelgeving hieromtrent. Deze en andere vragen gaan we verder onderzoeken binnen deze pilot. Daarom is het van essentieel belang dat alle betrokken partijen aangehaakt blijven en meedenken in deze vraagstukken, zodat we een optimaal model kunnen ontwikkelen voor de (nabije) toekomst!